Parc National des Écrins, misschien wel het mooiste nationale park van Frankrijk. Met 150 toppen van meer dan 3.000 meter is het zonder twijfel in ieder geval het hoogste park van het land. Geen wonder dat je tijdens je wandelingen in dit gebied vergezeld wordt door pieken tot 4.100 meter, uitzichten op gletsjers, bergmeren, gekletter van watervallen en snelstromende rivieren en uitgestrekte alpenweiden vol bloemen. Het ruige en ongerepte karakter van het Ecrins Massief maakt je wandeling compleet.

Er is meer in de buurt, want ook het minder bekende Parc naturel régional Du Queyras is een vermelding waard. Dit gebergte is lager gelegen en minder druk bezocht maar barst van de schoonheid en uitzichten, op natuurlijk, het hoge Ecrins Massief.

Maar maak je geen zorgen en laat je niet afschrikken door alle verticale hoogtemeters. Deze 25-delige Collectie bevat wandelingen voor alle leeftijden, van kabouterpaadjes door het bos voor de allerkleinsten tot meer technische passages, maar altijd te behalen binnen één dag wandelen. Je vindt toegankelijke wandelingen naar refuges, die hoog in de bergen verscholen liggen en wachten op jouw bezoek. Wat dacht je van een wandeling naar Refuge des Bans met een kaasfondue op de top of een ‘tarte myrtille’ op het terras met uitzicht op de gletsjer van Refuge Glacier Blanc? Stop je zwembroek in je rugtas en neem een duik tijdens een van de wandelingen langs bergmeren, waaronder Lac de l’Ascension en Le Grand Lac. En natuurlijk bezoek je Dormillouse, het laatst bewoonde bergdorpje in het Ecrins Massief dat enkel te voet te bereiken is.

De perfecte uitvalsbasis voor veel van deze wandelingen is Puy Saint Vincent. Dit bergdorp ligt aan de rand van Parc National des Ecrins, op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Briançon. Met ruim 300 zonnige dagen per jaar, wordt dit gebied met recht de zonnigste kant van de Alpen genoemd. Wij zijn verliefd geworden op deze streek en wonen hier inmiddels meerdere jaren en zijn voorlopig niet van plan om weg te gaan. Een aantal wandelingen van deze Collectie starten in Puy Saint Vincent en je kunt direct het Ecrins Massief induiken. Voor andere tochten pak je de auto en parkeer je deze aan het beginpunt van de wandelroute.

Als je in Puy Saint Vincent wilt verblijven kun je natuurlijk terecht bij ons eigen berghotel Saint Roch. Ons team bestaat uit buitensportliefhebbers die je maar wat graag op weg helpen. Bovendien kookt mijn vriendin Anne overheerlijk. Haar motto is een feestje op je bord: lokaal, voedzaam en kleurrijk’. Een geschikte accommodatie voor groepen is chalet AlpeLune, direct gelegen aan GR54. Wie liever kampeert kan terecht op camping Croque Loisirs, een gemoedelijke en intieme natuurcamping met uitzicht op de bergen.

Lees voordat je op pad gaat zorgvuldig de routebeschrijvingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg daarnaast voor voldoende water en voedsel voor onderweg. Met wandelstokken zul je merken dat het wandelen je makkelijker afgaat en bekijk natuurlijk de weersvoorspellingen, want het weer in de bergen kan erg veranderlijk zijn.

Tot slot grazen in de zomermaanden kuddes schapen in het hooggebergte. Die schapen zullen je niet bijten, maar voor aanwezige honden moet je wel alert zijn. Houd zodra een kudde je pad kruist de hond goed in de gaten. Maak een ‘praatje’ met hem en laat hem aan je aanwezigheid wennen. Je zult vanzelf merken dat hij je accepteert en negeert waarna je je pad weer kunt vervolgen.